Så föryngrar du hjärnan med träning

Fysisk aktivitet gör dig starkare och smartare. Men visste du att det också kan minska risken för demens med 40 procent och föryngra din hjärna?

– Fysisk aktivitet inte bara bromsar åldrandet utan lyckas även vända det, säger Anders Hansen, överläkare och psykiater.

Fysisk aktivitet har en positiv påverkan på vårt välmående. Du får bättre minne, blir mer kreativ, får bättre koncentration och du blir bättre rustad mot stress. Men det är inte nog. Du kan också föryngra din hjärna med rätt träning. En av de saker man sett sker i hjärnan när man regelbundet rör på sig är att det skapas bättre kopplingar i hjärnan från frontalloben till andra delar av hjärnan, som gör att hjärnans funktioner förbättras. Anders Hansen, överläkare och psykiater, har skrivit flera böcker om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan, en av dem är Hjärnstark.

I ”Hjärnstark” skriver Anders om en studie där man följde cirka 20 000 kvinnor i åldrarna 70-81 år under mer än två decennier. Man såg att de som var regelbundet fysiskt aktiva behöll sitt minne bättre än de som inte rörde på sig i samma utsträckning. Dessutom var både koncentrationen och uppmärksamheten bättre hos kvinnorna som motionerade.

Minnescentrum i hjärnan minskar med en procent om året

Minnescentrum i hjärnan (hippocampus) blir mindre och krymper när man åldras, och det minskar med ungefär en procent per år. Det är därför minnet blir sämre när man åldras. Tidigare har man trott att den utvecklingen inte går att bromsa, men forskare i San Diego såg att när möss sprang i ett hjul så växte deras hippocampus och blev större. Efter denna upptäckt testade man om samma princip gäller för människor.

Foto: Hippocampus, hjärnans minnescentrum

En grupp 60-åringar fick gå ut på snabba promenader tre gånger i veckan, och en annan grupp fick i stället göra stretchövningar under ett års tid. Den fysiska aktiviteten inte bara bromsade åldrandet utan lyckats även vända det. Hos de som tränade hade hjärnan föryngrats. Efteråt kunde man se att hos de som hade gjort stretchövningar hade minnescentrum krympt. Men hos de som var ute och promenerade hade  den i stället växt.

– Minnescentrum växte till så mycket att det motsvarade två års åldrande. Den fysiska aktiviteten inte bara bromsade åldrandet utan lyckats även vända det. Man har också sett att hjärnan arbetar mer effektivt hos de 70-80-åringar som motionerar. De positiva effekterna av fysisk aktivitet gäller alltså hela livet, det här är inte något vi bara ska tänka på när vi är runt 30, säger Anders Hansen.

Träning minskar risken för demens med 40 procent

Risken för demens minskar med 40 procent, och det räcker att promenera 30 minuter fem dagar i veckan för att minska risken att drabbas.

– Om det hade funnits en tablett som kunde minska risken för demens med 40 procent hade den varit världens mest sålda medicin, och alla hade känt till denna tablett.

Anders betonar att det är viktigt att man ser träning och fysisk aktivitet på ett sätt som inte triggar i gång en prestationsångest. Han menar att många kanske gör fel koppling, man hör dessa effekter av träning och avfärdar de som en allmän hälsofloskel när det är blytung forskning.

– Vi kommer fungera bättre och må bättre om vi tränar. Det är extra viktigt och relevant nu när vi lever i detta informationsflöde som vi kanske inte är byggda för. Då är detta det viktigaste vi kan göra för att bli resistent mot den här höga stressnivån, säger Anders Hansen.