Så hanterar du din stress bättre – 6 tips

Den 7–11 november 2022 äger den internationella veckan för stressmedvetenhet rum. I samband med veckan, som syftar till att öka medvetenheten om hur stress kan påverka vår hälsa, har hälsoföretaget Fitbit tagit fram tips på vad du kan göra för att lindra stressen i den hektiska vardagen.

De flesta kan nog skriva under på att de upplever stress i sin vardag. Stress i sig behöver inte vara dåligt:

– Att uppleva stress är en naturlig del av livet. Däremot kan kroppen ta skada av långvarig stress. För hälsoföretaget Fitbit är målet att hjälpa folk att må bättre, säger Lina Kjällström som är nordisk marknadschef på Fitbit, och hon understryker vikten av att ta hand om samtliga delar av hälsan.

– Det kan låta självklart, men vårt välmående bygger på så mycket mer än träning och kost. Ett stressigt liv påverkar hälsan negativt, även för den som rör på sig dagligen. Den här veckan vill vi därför ta tillfället i akt att än en gång påminna om vikten av att stressa ner. Det kan göras på många olika sätt – för vissa passar en meditationsövning perfekt, och för andra är det viktigare att sätta gränser och avstå sociala evenemang, säger Lina Kjällström.

Ta del av tipsen nedan för att lära dig att bättre hantera din stress, på ett sätt som passar just dig.

1. Sätt gränser. Varje dag matas vi konstant av intryck från omvärlden, både i vardagliga sammanhang och via sociala medier. Det kan vara nyheter om världsläget, den oändliga ”att göra-listan” eller pressen att delta i olika sociala sammanhang. Här är det viktigt att sätta gränser. Det kan vara bra att tacka nej till sociala evenemang. Tacka för inbjudan och var ärlig med att du inte har tillräckligt med energi. Öva på att säga nej till småsaker och bygg sakta upp gränser för vad du orkar med.

2. Underskatta inte aktivitet. Det är lätt att hamna under täcket och sträckkolla serier när man känner sig trött. Självklart är det inte fel att göra det emellanåt, däremot ska du inte underskatta effekten av fysisk aktivitet. Ett träningspass räcker för att ge viss effekt mot stress. Du behöver inte springa fem kilometer. En promenad, en simtur eller ett yogapass kan räcka.

3. Logga ut. Idag är det lätt att fastna i scrollande på telefonen där det finns oändliga mängder av information. Vi skriver med vänner, kollar Instagram och läser nyheter. Visst kan det vara trevligt, men glöm inte att lägga bort telefonen ibland. Ett bra sätt att få en paus kan vara att stänga av notiser, ta bort sociala medier-appar eller sätta timer på hur lång tid du får använda en viss app.

4. Snabb energipåfyllning. En snabb laddning av batterierna behövs ibland. Då är det bra att äta ett mellanmål med kolhydrater och protein; att ta en snabb promenad för att väcka kroppen, eller att göra en kort meditationsövning.

5. Livsstilsförändringar. Några bra exempel på hur du kan bekämpa trötthet långsiktig är att minska koffeinintaget och att spara din energi till saker du vill göra. Drick helst inte mer än två koppar kaffe om dagen.

6. Be om hjälp. Stress kan kännas överväldigande, och ibland blir det helt enkelt för mycket. I stället för att bära allting själv kan det vara bra att ta professionell hjälp.

Läs mer om Fitbit och Fitbits stresshanteringsverktyg här.