Som en del av en bredare reform av det brittiska sjukvårdssystemet meddelar regeringen att träningsanläggningar ska ingå som en av flera insatser för att motverka sjukskrivningar. Det sker genom ett nytt pilotprojekt med så kallade WorkWell-center.
Träning som förebyggande insats
Bakgrunden är att 2,8 miljoner britter i dagsläget står utanför arbetsmarknaden till följd av hälsoproblem. Enligt regeringen är detta en kostsam utveckling – både för individer, sjukvårdssystemet och ekonomin som helhet.
Den brittiska regeringen lyfter särskilt fram den utbredda sjukskrivningskulturen. Under 2024 skrevs över 11 miljoner sjukintyg ut av den statliga vården – varav 93 procent klassade individen som ”inte arbetsför” utan att ge några alternativ för återgång till arbetslivet.

WorkWell-centren ska ge alternativ till sjukskrivning
De nyinrättade WorkWell-centren ska erbjuda stöd till personer som riskerar att bli sjukskrivna – eller som redan är det. Inom ramen för satsningen kommer olika yrkesgrupper, som arbetsterapeuter och vårdpersonal med inriktning på sociala insatser, att kunna hänvisa individer till stödformer som:
- Karriärrådgivning
- Skuldrådgivning
- Träning på gym och hälsoklubbar
Regeringen har lanserat projektet som ett pilotinitiativ, vilket innebär att det först testas i 15 regioner – bland annat Greater Manchester, Birmingham, North West London och Cornwall. Varje regionalt center har tilldelats cirka 1,3 miljoner kronor (£100 000) i startfinansiering.
Fokus på att återställa arbetsförmåga
Den brittiske hälsoministern Wes Streeting säger i samband med satsningen:
”Vi har inte råd att fortsätta sjukskriva människor. Varje person vi hjälper tillbaka till arbetslivet förändrar inte bara sitt eget liv – de bidrar till våra samhällen, vår ekonomi och bryter den negativa spiral som hållit Storbritannien tillbaka.”
Streeting menar att pilotprojektet handlar om att förändra samtalet – från ett “you can’t” till mer av ett “how can we help you?”

Del i större reformagenda
Utöver WorkWell-satsningen vill regeringen bredda möjligheten att skriva sjukintyg, så att exempelvis fysioterapeuter kan utfärda dem. Det för att avlasta läkare och göra systemet mer flexibelt.
Reformen är en del av regeringens så kallade Plan for Change, där målet är att hjälpa 56 000 personer med funktionsvariationer eller hälsoproblem tillbaka till arbete senast våren 2026.
Hemma i Sverige
I en svensk kontext väcker den brittiska utvecklingen flera relevanta frågor. FaR (Fysisk Aktivitet på recept) har funnits i 20 år men dess plats i vägen tillbaka till hälsa och arbete är inte lika självklar.
Samtidigt visar den nyligen publicerade FYS-rapporten att uppemot en femtedel av sjukdomsfallen i depression, stress och ångest kan kopplas till fysisk inaktivitet. Där lyfts träning som en möjlig insats.
Att gym och träningsanläggningar nu börjar ses som en möjlig samhällsresurs för ett friskare Storbritannien kan därför tjäna som en tankeväckare – även här hemma i Sverige.

Läs originalartikeln hos brittiska Health Club Management här.