Friskvård är den vanligaste förmånen som svenska arbetsplatser erbjuder och den brukar också vara den mest uppskattade. Ändå använder bara drygt hälften sitt friskvårdsbidrag och bland dem som gör det används inte hela summan. I år kan bidraget göra extra mycket nytta, menar Friskis&Svettis.
– ”Det här året blev inte som någon av oss tänkt. Men i den vardag som nu är begränsad, påverkad av oro och ovisshet, är det extra viktigt att röra på sig. Redan lite motion gör stor skillnad för hur vi mår, både fysiskt och psykiskt”, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis&Svettis.
Friskvårdsbidraget kan användas till allt från sportfiske och agility, träningskort och motionslopp. Corona har inneburit ett stort utvecklingskliv för aktörer inom motion och friskvård. Rörelse möjliggörs nu i högre grad utomhus, i digitala kanaler och kraftigt anpassat för en ny verklighet.
– ”Friskvårdsbidraget har bara vinnare. Det är en extra möjlighet för många att komma till skott och hitta sin rörelse. Det är något som arbetsgivare tjänar på, att ha medarbetare som mår fysiskt och psykiskt bra. I år tillkommer aspekten att det blir en investering i aktörer inom friskvård, som påverkats ekonomiskt av corona, att få kraft att fortsätta sin verksamhet”, säger Susanne Jidesten.
Skatteverket har en tabell över möjliga användningsområden men sedan är det upp till arbetsgivaren att godkänna eller inte. Det är den enskilde arbetsgivaren som beslutar om vilken summa som gäller för arbetsplatsen. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller hos er – och ta chansen att hitta din rörelse!
Friskis&Svettis har under corona-perioden kraftigt anpassat och utvecklat verksamheten för att kunna möjliggöra träning i en tuff tid. Utomhusträningen har utökats, ett stort utbud av träningspass finns tillgängliga digitalt och anläggningarna runt om i landet har ställt om för att rejält avstånd ska hållas där och när det är möjligt att hålla öppet.
Fakta friskvårdsbidrag
- Frisvårdsbidraget får vara som högst 5 000 kronor per kalenderår.
- En enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kronor.
- Arbetsgivaren kan ersätta en anställd för årskort, klippkort och enkelbiljetter.
- Frisvårdsbidraget omfattar inte tränings- och motionsredskap.
- Omkring hälften, 55%, utnyttjar sitt friskvårdsbidrag.