Marknaden för trampolin- och parkourparker fortsätter att växa

Bildkälla: Bounce

Marknaden för trampolin och hinderbaneanläggningar har exploderat senaste åren, inte minst tack vare parkor, hinderbanelopp och programformat som Ninja Warrior. Det är förstås också mycket tack vare sociala medier som Instagram och Youtube att utvecklingen går i en rasande fart.

Trampolin- och parkour-/freerunanläggningar har sett en rejäl tillväxt senaste åren och inget tyder på att utvecklingen saktar in. Några av de väletablerade i Sverige är Jump, Yoump och Bounce. Sistnämnda Bounce startade i Australien 2012 och har idag mer än 20 parker i 10 olika länder och gästas totalt av ca tre miljoner besökare per år.

Bounce etablerade sin första svenska park i Stockholm (Kungens kurva) under november 2016 och hade redan efter drygt ett år ca 100 000 besökare. 2016 redovisade de en omsättning för anläggningen i Kungens kurva på ca 10,4 MSEK och resultatet landade på -348 000 SEK. Efter Kungens kurva har Bounce etablerat ytterligare två anläggningar.

Yoump med sin anläggning i Västerås var först i Sverige, parken startades i maj 2016 och har numera totalt sex anläggningar på sex olika orter runt om i Sverige. De redovisade en omsättning på dryga 9 MSEK och ett resultat på ca -3,2 MSEK 2016.

2016 var Jump den lönsammaste av alla tre, omsättningen var på nästan 10,3 MSEK och resultatet blev 844 000 SEK eller motsvarande 15,57%.

En kvalificerad gissning är att marknaden har mer än fördubblats på bara ett år, dvs. från 2016 till 2017. Vi får tillfälle att återkomma med ytterligare information när siffrorna för 2017 är offentliggjorda.

Som på alla andra marknader gäller det att, förr eller senare, positionera och differentiera sig för att vinna i längden.

Vissa erbjuder bara trampoliner, de flesta erbjuder både trampoliner och parkour/freerun, Bounce erbjuder även en hinderbana. De flesta har snarlika erbjudanden, affärsmodellerna är nästan identiska och även designen på inredningen är svår att särskilja.

Några som väljer att ta ett annorlunda grepp är en duo från Jönköping.

Erik Torhall och Elin Lundberg har bestämt sig för att ge sig in i leken. De öppnar upp portarna till XFLOW i höst och har redan nu börjat promota sin nya anläggning på 1 000 kvm i Jönköping. Även XFLOW kommer att erbjuda trampolin, parkour och hinderbana men lägger även till en gymavdelning med funktionell träning i fokus. På XFLOW kommer det att vara parkour och OCR som regerar.

”Vår verksamhet ska skapa möjligheter för såväl ung som gammal att hitta “sin grej” och att röra sig efter sina egna förutsättningar och behov.
Det egna välmåendet och den personliga utvecklingen ska vara viktiga drivkrafter.
Vi vill skapa en plats som ger möjlighet till rörelse, energi och glädje.
Hos oss ska alla få känna sig sedda och bekräftade som de är och ha möjlighet att utvecklas fysiskt och psykiskt utan krav på prestation.”