Trenden med högintensiva intervallbaserade träningspass är en av de starkaste trenderna de senaste åren. Och populariteten verkar inte avta den närmaste tiden. Men med ett förnyat branschfokus kring wellness växer antalet klubbar som erbjuder återhämtningskoncept.
HIIT rankades som den hetaste träningstrenden inför 2018 i American College of Sports Medicines årliga trendrapport. Trots att vissa branschexperter har lyft sina farhågor kring eventuellt ökad skaderisk med den här typen av träning har inte utvecklingen stannat av. Men som så ofta med trender så uppstår det ofta mottrender och i USA erbjuder allt fler klubbar och studios återhämtningsfokuserade klasser och tjänster.
Pete McCall, erkänd personlig tränare och värd för podcasten All About Fitness, menar att återhämtning har blivit trendigt av flera orsaker. Till att börja med har intruktörer och klassdeltagare börjat inse att de börjar bli slitna av sina högintensiva pass. Vidare har många äldre toppidrottare, som Tom Brady och Eli Manning, avslöjat att deras återhämtningstrategier spelar en stor roll i deras prestationer på fotbollsplanen, vilket tillåter dem att spela på den absolut högsta nivån samtidigt som många av deras tidigare lagkamrater och kollegor för länge sedan har fått sluta. Motionärer och idrottare på lägre nivå följer givetvis efter.
”Om man ser en löpare i ens åldersgrupp som presterar på en håg nivå och använder exempelvis kompressionstights eller regelbundet går på kryoterapi så lär man bli inspirerad att testa detsamma”, säger McCall.
Antalet människor som bokade någons slags återhämtningspass växte i USA under 2017 med 16 %, vilket gjorde återhämtningsträning till den snabbast växande träningstrenden för året, enligt den digitala medlemstjänsten ClassPass. Och att döma av hur många återhämtningsfokuserade studios, pass och tjänster som poppar upp i landet (såsom HM Sports Performance and Recovery i Santa Monica och LYMBRs personliga stretchingstudios) så är detta en trend som är här för att stanna.
Många klubbar och studios inte bara inser vikten av återhämtning, men har även integrerat återhämtning på ett vis som bäst passar deras medlemmars behov och intressen. New York-baserade Mile High Run Club, till exempel, har öppnat ett dedikerat återhämtningsrum i sin senaste anläggning, som öppnade i slutet av 2017.
Mile High Run Clubs primära erbjudande i återhämtningsrummet (medlemmarna betalar 15 dollar för 15 minuter) är tid i kompressions-sleeves från Air Relax. Dessa sleeves påstås stimulera blodflödet till de aktuella kroppsdelarna och på så vis påskyndar återhämtningen. Rummet innehåller även foam rollers, mattor, musik på låg volym och dämpad beysning. I rummet finns det heller ingen mobiltäckning.
Hos ENRGi Fitness, en gruppträninsgstudio i Chicago, är återhämtning en nyckelingrediens i träningen. För att säkerställa att medlemmarna prioriterar återhämtningen har företaget inkluderat olika metoder och grad i passen. Ett 30-minuterspass inkluderar 1-2 minuter återhämtning i slutet av varje session och 45-minuterspass inkluderar 5-7 minuter. Återhämtningen inkluderar nästan alltid både stretching och foam rolling.
Vissa aktörer i branschen skippar helt och hållet träning och öppnar faciliteter som helt fokuserar på återhämtning. Nyöppnade ReCOVER i New York, till exempel, erbjuder ett brett utbud av futuristisk utrustning och teknologi för att hjälpa atleter och stressade affärskvinnor/män att varva ned från sin hektiska vardag.
En av deras mest populära tjänster är NuCalm, ett system som drar in användaren i de återhämtande sovfaserna. Enligt företagets grundare känner sig människor sig fräscha och återhämtade efter så lite tom 30 minuter med de speciella hörlurarna.
”Allt eftersom återhämtningstrenden växer sig starkare kommer fler träningsanläggningar att behöva erbjuda återhämtningspass och tjänster i sina erbjudanden”, säger ReCOVERS vd, Aaron Drogoszewski.
Gymkedjan Crunch lanserade nyligen en 50-minuters HIIT-klass där företaget Hyperice produkter ”Vyper Vibrating roller” och ”Hypersphere vibrating massage ball” används för att hjälpa passdeltagarna ”rulla ut” och aktivera specifika muskelgrupper.
Läs även: