Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek har investerat in åtskilliga miljoner i en hittills hemlig vårdsatsning. Nu lanserar Neko Health sin första mottagning. Tillsammans med medgrundaren Hjalmar Nilsonne vill han förändra attityderna till hälsa. För 2 000 kronor erbjuds en kroppskanningstjänst som ska kunna upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede.
Han har förändrat hela musikbranschen i grunden. Nu ska han göra detsamma för vården. I ett pressmeddelande berättar Spotify-grundaren Daniel Ek om ambitionerna för helt nya satsningen Neko Health, ett bolag som ägs av Daniel Eks investmentbolag Prima Materia. Daniel Ek äger via investmentbolaget Prima Materia 61 procent av bolaget, medan Hjalmar Nilsonne äger 35 procent. Resterande ägare är bolagets anställda.
Exakt vad bolaget ska göra har länge varit höljt i största dunkel, men nu öppnar Neko Health sin första mottagning i Stockholm. Tanken är att öppna mottagningar i fler städer och även i andra länder. För 2 000 kronor erbjuder Neko Health en kroppsskanning som sägs upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede.
Rent praktiskt kommer patienten kliva in i en stående cylinder med nio kameror och sensorer som fotograferar och skannar. Skanningen genererar 50 miljoner datapunkter som visar personens hälsoläge, bland annat hud, hjärta, kärl, respiration och inflammation.
Det är inte den sjuka som ska söka sig till Neko Health. Tanken är att vården ska vara proaktiv istället för reaktiv, enligt grundarna. Daniel Ek jämför med att sköta om sin bil, att vi i Sverige har haft obligatorisk bilbesiktning sedan 1965.
Att utveckla scannern har tagit Daniel Ek, Hjalmar Nilsonne och ett trettiotal ingenjörer och läkare fyra år. Tekniken bygger på artificiell intelligens vars diagnostiska förmåga förbättras över tid.
”Jag tycker det är fascinerande att vi sedan 1965 har haft obligatorisk bilbesiktning. Vi måste kolla våra bilar så att de inte går sönder. Men i vården är vi helt okej med att du kraschar fullständigt, först då kollar vi på det”, säger Daniel Ek i pressmeddelandet.
Neko Health föddes 2018 i samtal med Hjalmar Nilsonne, då vd för energiappen Watty. De landade i slutsatsen att det går att inspektera våra kroppar på samma sätt som vi inspekterar våra bilar.
”Att tidigt upptäcka och förebygga allvarlig sjukdom skulle innebära att vi kan undvika både det mänskliga lidande och de höga samhällskostnader som svår sjukdom innebär. Med vår teknik och AI är den framtiden nu en möjlighet. Detta kan vara grunden för en helt ny era inom vården”, säger Hjalmar Nilsonne.